MOJE KLASY I SZKOŁY - portal dla absolwentów szkół i uczelni
Strony: 1
Gość
zapraszam do wspomnień absolwentów tej szkoły z lat 1950-1959
Gość
Piękne lata, budynek się ostał, szkoły nie ma.
Pamiętam nauczycielki: Kiepuszewską i Paszkową, sale pachnące terpentyną i jakimś mazidłem do podłogi, no i oczywiście potańcówki w sali gimnastycznej.
Raz w miesiącu dostawałem karnet na tzw. ognisko artystyczne , które najpierw odbywało się w Szkole Podstawowej nr 1 na ul. Słowiańskiej, a w ostatnich latach na ul. Rossenbergów.
Często bywałem na Stadionie Olimpijskim, gdzie uczniowie z całego Wrocławia odstawiali pokazy z okazji i ku czci ważnych świąt państwowych. Raz tylko nie było pokazu - w marcu 1953 r. po ogłoszeniu śmierci wodza rewolucji - generalissimusa Stalina.
W klasie, nad tablicą zawsze wisiały jakieś portrety: wiecznie żywy Cyrankiewicz, Rokosowski i Bierut , a ponad nimi ten który umarł. Czy było godło państwowe? Nie pamiętam.
Rygor szkolny był jak w komunie. Komsomolców nazywano zuchami i harcerzami, a starszych ZMP-owcami, niektórzy należeli do SP (Służba Polsce).
Czy nosiliśmy mundurki? Tak. wszyscy byli umundurowani.
Na pewno coś przekręciłem , albo dodałem, ale tak to pamiętam.
Gość
Nasza rodzina i krewni - historia i dzień dzisiejszy
http://rodowy.pl
Chodzilem w tych latach nazwiska nauczycieli pamietam Twego nie moge skojażyc może przypomnisz jakis szczegół i czy ja dobrze kojarze chodził z nami Wł.Duda J. Pekaniec J.Szechynski,Wnuk,Dziuba,Paduchowska? to narazie jak odpiszesz to powspominamy
Michał Glebko
Gość
Witaj,
chodzilem do tej samej klasy,co Seidel, Ławrynowicz,PAłka.
Kiepuszewska byla moją wychowawczynią. Mieszkalem na ul.Jagiellonczyka.
Pamiętam nazwiska :Wnuk, Dziuba, ale nie kojarzę osób. To rzewiście było dawno. Jedyne zdjęcie z kolegami z klasy to fotografia z I komunii w kościele św. Bonifacego. To byl rok 1951.
Ciebie nie kojarzę, ale mam nadzieję, że sobie przypomnę.Napisz o sobie i naszej szkole jak najwięcej
Pozdrawiam serdecznie
Władek Pitak
Gość
Jeśli potrzebna jest Tobie czy komuś z Twojego otoczenia, pomoc logopedy, skorzystaj z tej informacji .
Tutaj dowiesz się, gdzie można leczyć wymowę międzyzębową, wymowę boczną, seplenienie, zaburzenia artykulacji, mowę bezdźwięczną, jąkanie, dysleksję raz inne wady i zaburzenia mowy.
Leczenie logopedyczne to praca nad wymową, kształtowanie mowy, leczenie dysleksji
Koszalin - Gabinet Neurologopedyczny - Władysław Pitak
www.logos.dt.pl/pitak
Telefon kontaktowy:
94 340 60 06
.
15.06.2011- Magnolia.Wrocław. Spotkanie absolwentów SP39 z 1957 r.
Od lewej Maria Myś, Alicja Błaszczyk, Andrzej Ławrynowicz, Leokadia Szymańska
Od lewej: Stanisław Seidel, Leokadia Szymańska, Alicja Błaszczyk
Na foto: Alicja Błaszczyk i Władysław Pitak
Na foto od lewej : Andrzej Ławrynowicz i Stanisław Seidel
Na foto od lewej : Władysław Pitak, Stanisław Seidel i Alicja Błaszczyk
Na foto od lewej : Stanisław Seidel, Tatiana Pitak, Andrzej Ławrynowicz, Leokadia Szymańska i Alicja Błaszczyk
Na foto od lewej: Andrzej Ławrynowicz, Alicja Błaszczyk, Tatiana Pitak i Władysław Pitak
Na foto od lewej: Alicja Błaszczyk, Andrzej Ławrynowicz, Władysław Pitak Leokadia Szymańska i Stanisław Seidel.
Na foto od lewej: Alicja Błaszczyk, Andrzej Ławrynowicz, Leokadia Szymańska i Stanisław Seidel
Na foto od lewej : Alicja Błaszczyk, Leokadia Szymańska i Andrzej Ławrynowicz
.
http://www.sukces.fora.pl/szkola-podsta … .html#3043
.
http://www.pitak.fora.pl/imprezy-i-spot … .html#2537
Foto: Tatiana Pitak
Strony: 1